Pantanal Brazilië

Pantanal

mfrigatto / Pixabay

Naast de Amazone is de Pantanal waarschijnlijk het belangrijkste natuurgebied in Brazilië en de beste plek om wild te spotten. Net als de Amazone is ook de Pantanal alleen in superlatieven te beschrijven; met 250.000 km² de grootste ‘wetlands’ (drassig gebied) ter wereld, het dichtste flora en fauna ecosysteem en de rijkste collectie waterplanten ter wereld.

Het gebied van de Pantanal ligt voor het grootste deel in Brazilië, maar strekt zich uit tot in Bolivia en Paraguay en is goed bereikbaar. Grote delen van John Grishams roman “The Testament” spelen zich af in de Pantanal.

Planten en dieren in de Pantanal

Pantanal blauwe ara papegaaiHet gebied van de Pantanal herbergt meer dan 3.500 plantensoorten, 650 vogelsoorten, 400 vissoorten, ongeveer 100 soorten zoogdieren en 80 soorten reptielen. Er komen in de Pantanal veel beschermde en zeldzame dieren voor zoals de bedreigde Hyacintara vogel, de jaguar, kaaiman, manenwolf, reuzenotter, reuzengordeldier, capibara en de laaglandtapir. Ook de blauwe ara is te zien in de Pantanal. Met meer dan 1.100 soorten is de Pantanal zeer rijk aan vlinders. Verder zijn er kolibri’s, apen, toekans, panters, orchideeën en vele andere prachtige dieren en planten te zien. Van maart tot en met mei bloeien de meeste bomen met een prachtige schakering aan kleuren.

Pantanal Brazilië – de beste reistijd

Pantanal capibaraDe Pantanal is het hele jaar door spectaculair en daarom is het lastig om een beste reistijd aan te geven. In het algemeen kan wel gezegd worden dat de beste reistijd voor de Pantanal in Brazilië het droge seizoen is dat loopt van april tot oktober. Vooral in de maanden mei tot augustus valt de minste regen en in deze periode is het goed mogelijk om de Pantanal te doorkruisen over de wegen. Buiten deze periode in de regentijd is dat moeilijk of zelfs onmogelijk; het water kan dan wel tot 5 meter stijgen. U bent dan aangewezen op vervoer per boot of vliegtuig, wat natuurlijk ook een geweldige belevenis is! De gemiddelde temperatuur in de Pantanal ligt rond de 25°, maar in de Braziliaanse zomer kan de temperatuur soms oplopen naar 35°. In de ‘winter’ kan het ’s nachts een enkele keer sterk afkoelen.

Onça pintada (Jaguar)De beste reistijd om dieren te zien in de Pantanal

Het klimaat is niet de enige factor om rekening mee te houden bij het plannen van een vakantie als je ook graag dieren wilt zien. De meeste inheemse vogels, apen, capibara’s en de tapir zijn het hele jaar door te zien. De reuzenotter kun je zien van juni – december en van juli – augustus zie je grote aantallen wadende vogels. De Jabiru ooievaar is actief van juli tot eind oktober. De jaguar is zeer zeldzaam en moeilijk te spotten, maar de kans is het grootst van juli tot oktober.

Geselecteerde Pantanal reizen en vakanties

Bonito Brazilie Duiken

Pantanal met Bonito

Bij Brazilië specialist Riksja vindt u een heerlijk arrangement met meerdere verblijfplaatsen in de Pantanal. Prima in te passen in uw eigen rondreis en te combineren met andere bezienswaardigheden in Brazilië.

Rondreis Pantanal Rio Bonito

Rondreis Pantanal selfdrive

Verken de Pantanal en Bonito met uw eigen huurauto. Dit 4-daagse verblijf van SNP Natuurreizen (ANWB) kunt u perfect in uw zelf samengestelde rondreis passen. Inclusief autohuur en accomodatie.

Deze reis bekijken

Pantanal Brazilië

Individuele rondreis Pantanal met Bonito

Bij verre reizen specialist Tenzing boekt u deze prachtige reis door de Pantanal via Bonito. De reisduur is 7 dagen en is inclusief huurauto, overnachtingen en maaltijden. Uitbreiden en aanpassen aan uw eigen wensen is uiteraard mogelijk.

Rondreis Brazilie

Individuele rondreis met de Panatanal

Tijdens deze 16-daagse privé rondreis van Fox (ANWB) ziet u de mooiste plekken van Brazilië. Naast de Pantanal bezoekt u de Amazone, Rio de Janeiro, Foz do Iguaçu en wat minder bekende juweeltjes. Inclusief alle binnenlandse vluchten.

Pantanal

Groepsrondreis Argentinië en Brazilië met Pantanal

Weergaloos mooie rondreis van verre reizen specialist Baobab die begint in Buenos Aires en u via Foz do Iguaçu, de Pantanal, Bonito en Ilha Grande naar Rio de Janeiro voert. Natuur, strand en actie; alles zit in deze reis van drie weken die u zelf kunt aanpassen.

Pantanal Yellow Tabébuia Tree

photo: dany13

mfrigatto / Pixabay

Meer Pantanal reizen? Touroperators