Brazilië is één van de meest fascinerende landen ter wereld met een interessante cultuur, een heerlijk klimaat, overweldigend mooie natuur, de langste aaneengesloten kustlijn ter wereld en erg aardige en gastvrije mensen. Om nog meer te genieten van dit boeiende land geven we hier praktische reisinformatie over Brazilië, reistips over eten en drinken en over veiligheid.
Praktische reisinformatie Brazilië
Tijd – Brazilië ligt in drie verschillende tijdzones, maar het grootste deel valt in de zone UTC -3 (lokale wintertijd) en UTC -2 (lokale zomertijd). Dat betekent dat het in Brazilië in onze zomer vijf uur vroeger is, in onze winter drie uur vroeger en in een korte periode daartussen in vier uur.
Geld – de valuta van Brazilië is de Real met het symbool R$ of BRL, onderverdeeld in 100 centavos. De Real is de laatste jaren gedaald ten opzichte van de Euro, maar de koers kan snel fluctueren. In oktober 2015 kreeg je voor 1 Euro ongeveer 4,32 R$. Pinautomaten zijn er veel, maar betalen gebeurt nog veel contant. Niet alle pinautomaten accepteren buitenlandse bankpassen, alleen automaten met het Cirrus/Maestro logo. Pinautomaten van de Banco do Brasil, HSBC of Citibank zijn meestal geschikt. Zorg er vóórdat u op reis gaat voor dat uw bankpas buiten Europa gebruikt kan worden, dat is standaard niet meer het geval. Geld wisselen kan ook bij wisselkantoren. Neem uw creditcard voor de zekerheid mee want u kunt daar ook mee pinnen. Betalen met creditcard is duur en daarom niet aan te raden.
Taal – In Brazilië wordt Portugees gesproken, een prachtige taal! Het is niet alleen leuk maar ook belangrijk om een paar woorden te leren voordat u op vakantie gaat en om een taalgids mee te nemen. Er zijn weliswaar steeds meer mensen die Engels leren, maar in het algemeen worden er weinig vreemde talen gesproken.
Water – Drink geen water uit de kraan in Brazilië, maar koop altijd flessen water die overal verkrijgbaar zijn. Let er wel op dat ze goed gesloten zijn.
Stopcontacten – In de steden is er 220 volt, in het binnenland een enkele keer 110 volt. Neem wel een adapter mee omdat stopcontacten soms kunnen verschillen.
Bellen en internet – In veel gebieden van Brazilië hebben ze vaste telefoonlijnen overgeslagen en gebruiken nu volop mobiele telefonie. Een lokale simkaart aanschaffen is echter voor een toerist erg moeilijk omdat je een fiscaal nummer, CPF genaamd, moet hebben. Zoiets als een BSN in Nederland. Informeer daarom goed welke kosten uw Nederlandse abonnement heeft voor roaming in Brazilië. Internetcafés zijn er volop en daar kunt u ook goedkoop internetbellen.
Paspoort en visum – Uw paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn en minimaal één lege pagina voor stempels hebben. Een visum is niet nodig, tenzij u langer dan 90 dagen wilt blijven. Bij de douane zetten ze standaard een stempel van 30 dagen in uw pas, als u langer wilt blijven moet u dat aangeven en dan wordt er een stempel van 90 dagen gezet. Let op: ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig! Tevens moet u in het bezit zijn van een retourvlucht of kunnen aantonen dat u binnen 90 dagen weer vertrekt uit Brazilië.
Inentingen – Brazilië is een tropisch land en dat betekent dat er ook tropische ziektes voorkomen. Alle reizigers dienen gevaccineerd te zijn tegen Hepatitis-A en DTP. Voor sommige gebieden is vaccinatie stegen gele koorts aanbevolen. Goede bescherming tegen muggenbeten is erg belangrijk, vooral in warme vochtige gebieden vanwege malaria en Dengue. In de jungle en ook in de Pantanal is kleding met lange mouwen en een lange broek aan te bevelen. Gebruik lichte katoenen kleding. Vaccinatie tegen andere ziektes is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het kan goed zijn dat met een medisch adviseur of uw huisarts te bespreken. Kijk ook op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.
Auto rijden en huren – Een auto huren in Brazilië is erg gemakkelijk. Het is wel aan te raden om alleen te huren van de grote verhuurbedrijven. Maak foto’s van de auto in het bijzijn van de verhuurder zodat u niet achteraf de rekening krijgt gepresenteerd van schade die al aanwezig was toen u de auto ophaalde. Bij het kopen van een vliegticket kunt u vaak gelijk ook een auto huren; wel zo handig. In een auto rijden is toegestaan mits u een geldig Nederlands rijbewijs kunt laten zien plus een ander identiteitsbewijs zoals uw paspoort. Een Portugese vertaling van het rijbewijs is niet meer verplicht, maar wel handig. Ook een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar wel sterk aan te bevelen. Niet iedere politieagent zal van deze regels op de hoogte zijn en daarom is het ook aan te bevelen om een geprinte versie van de officiële regels mee te nemen zodat u die kunt laten zien bij een controle.
Reisinformatie Brazilië – Veiligheid
Brazilië is een prachtig land met bijzonder aardige mensen, maar we moeten ook eerlijk zijn en vertellen dat het tevens een land is met problemen, maatschappelijke ongelijkheid en grote verschillen tussen arm en rijk. De combinatie armoede en toerisme kan zoals in veel andere landen over de hele wereld leiden tot bepaalde vormen van criminaliteit. Pas dus goed op. Dat geldt natuurlijk voor de grote steden. Ga nooit alleen de arme wijken in, de beroemde favelas, omdat u die graag eens wilt bekijken. Draag geen opvallende sieraden of dure horloges. Brazilianen hechten aan goede manieren en kleden zich ook redelijk modieus als ze bijvoorbeeld inkopen gaan doen. Als u dus heel erg casual in korte broek en in een hemdje de stad ingaat valt het gelijk op dat u toerist bent.
Bewaar geld, paspoort en andere papieren van waarde in een speciaal daarvoor gemaakte opbergmogelijkheid zoals een moneybelt onder je kleding. Sla ook een scan van je paspoort en andere documenten zoals tickets, rijbewijs, etc. op in een online opslag zoals Google Drive, Onedrive of Dropbox. Dat is handig in het geval je iets kwijtraakt. Je kunt deze scans ook naar jezelf mailen zodat je er via webmail altijd bij kunt.