Caipirinha recept

VCaipirinha is de bekendste cocktail van Brazilië en wordt in iedere bar en restaurant geserveerd. De naam is afgeleid van het woord ‘caipira’ waarmee op een wat neerbuigende manier iemand van het platteland wordt aangeduid; de caipirinha is waarschijnlijk ooit op het platteland van São Paulo ontstaan. Brazilianen drinken caipirinha graag bij de wekelijkse ‘churrasco’ (barbecue) met familie en vrienden op zondag.

Caipirinha ingrediënten

  • Limoen (geen citroen!)
  • Suiker
  • Blokjes ijs
  • Cachaça. Dit is de Braziliaanse sterke drank gemaakt van rietsuiker die ook wel ‘aguardente’ of ‘pinga’ genoemd. Vraag ernaar bij uw slijter; bekende merken zijn Pirassunga, Sagatiba, 51 en Velho Barreiro.

Caipirinha bereiden

Caipirinha wordt op de traditionele manier altijd gemaakt in een glas en nooit in een kan! Je krijgt namelijk vanuit een kan nooit de juiste hoeveelheid van alle ingrediënten in een glas. Wat je daarom vaak ziet in Brazilië is dat Caipirinha wordt gemaakt in een flink glas dat rondgaat in de groep. Je drinkt het dan altijd lekker vers!

CaipirinhaWas de limoen goed en snij deze in stukjes. Doe de stukjes limoen in het glas en voeg twee eetlepels suiker bij. Meer of minder mag ook, maar Brazilianen houden van zoet! Met een houten stamper (‘bastonete’ of ‘pilão’) worden de limoen en suiker geperst en gemengd. Doe het ijs in blokjes of ‘crushed’ in het glas en giet er 20 – 25 ml cachaça overheen. De caipirinha kan gewoon uit het glas worden gedronken of met een kort dik rietje. Geniet met mate, want caipirinha is een ‘gevaarlijk’ drankje!

Caipirinha varianten

De klassieke caipirinha wordt in Brazilië het meest gedronken, maar ook allerlei varianten zijn populair:

  • Caipiroska – gemaakt met wodka i.p.v. cachaça
  • Caipiríssima – met rum i.p.v. cachaça
  • Caipivinho – met wijn i.p.v. cachaça
  • De limoen kan vervangen worden door allerlei vruchten, bijvoorbeeld passievruchten, kokos of banaan. Eventueel nog met een scheutje room erbij en je hebt een heerlijke frisse, zoete ‘batida’ (cocktail)!
Samenvatting
recipe image
Recept naam
Caipirinha
Datum van publicatie
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal benodigde tijd
Waardering
2.51star1star1stargraygray Based on 164 Review(s)

Caipirinha aan het strand? Strandvakanties