Heerlijke Braziliaanse stoofpot van bonen en verschillende soorten vlees. Dit is één van de nationale gerechten van Brazilië en als u het één keer geproefd heeft zult u het absoluut vaker gaan maken! Onderstaand recept is van feijoada zoals deze in het zuiden van Brazilië wordt gegeten. Geleerd in de tijd dat wij in Brazilië woonden en we eten het nog vaak. De basis is in het hele land gelijk, maar er kunnen verschillende soorten vlees gebruikt worden. Probeer bijvoorbeeld ook eens sucadelapjes of varkensfiletlapjes bij de worst. Lekkere aanvullende bijgerechten zijn bijvoorbeeld cassavemeel (‘ farinha de mandioca’) of zoete mais (‘milho doce’).
Ingrediënten Feijoada voor ongeveer 4 personen:
- 400 gram gedroogde zwarte bonen, wassen en 24 uur weken in water. Deze bonen zijn te vinden bij de Ekoplaza biologische supermarkten: Ekoplaza vestiging bij u in de buurt Zwarte bonen in de Ekoplaza webshop
- 250 gram spekreepjes
- 3 verschillende soorten droge worsten, bijvoorbeeld metworsten, in stukken gesneden
- 1 rookworst in stukken gesneden
- 3 grote uien, in halve ringen gesneden
- 4 knoflooktenen, platgeperst en in kleine stukjes gesneden
- 2 laurierbladen
- Olijfolie
- Zout
- Rijst
- 3 Sinaasappels
- 2 Bananen
Bereiding van de Feijoada:
De geweekte bonen, droge worsten en spekreepjes 1 ½ uur in ruim water afgedekt en zachtjes laten koken. Daarna de uien en knoflook in ruim olijfolie bakken in een braadpan (geen tefal) tot ze glazig zijn. Eén kopje van de gekookte bonen erbij doen en met een vork prakken en wat kookvocht en een ruime hoeveelheid zout naar smaak toevoegen. Dit mengsel met de rookworst bij de rest van de bonen doen en daarna nog een half uur zachtjes laten koken. Intussen de rijst apart koken. Sinaasappels en bananen in stukken snijden en gemengd op een schotel doen. De feijoada wordt op het bord over de rijst gedaan. Het mengsel van sinaasappel en banaan wordt erbij gegeten. Vraag bij de slijter naar een goede Braziliaanse wijn en uw Feijoada is helemaal compleet. Eet smakelijk!