Ontdek dit magnifieke vakantieland

Weer en klimaat

Brazilië is een enorm land, ongeveer net zo groot als heel Europa en daarom hebben gemiddelde gegevens over temperatuur, uren zon en neerslag weinig zin. Het is belangrijk dat u informeert naar het klimaat van het deel van Brazilië waar u naar toe gaat. Uiteraard is het wel zo dat Brazilië in het algemeen een heerlijk tropisch en subtropisch klimaat heeft.

Bekijk hier het actuele weer in Brazilië

Beste reistijd Brazilië

Brazilië klimaatBij het bepalen van de beste reistijd naar Brazilië is het belangrijk om te weten dat het  noorden van het land op de evenaar ligt en de rest op het zuidelijk halfrond; de seizoenen zijn dus precies andersom vergeleken met Europa. Als het bij ons winter is dan is het in Brazilië zomer en andersom. In verreweg het grootste deel van het land zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam of warm. Alleen in de hooggelegen delen van de subtropische zuidelijke staten Parana, Santa Catarina en Rio Grande do Sul kan het in de maanden juni en juli koud worden (klik op het plaatje). Dat heeft als grappig effect dat bij een heel klein beetje nachtvorst of sneeuw heel veel Brazilianen uit de andere delen van het land een hotel in het zuiden boeken om dat een keer mee te kunnen maken!

Regen is wel een factor om rekening mee te houden; in verschillende delen van het land kan het vooral van november tot maart regenen. de Pantanal is bijvoorbeeld in die maanden moeilijk toegankelijk. In het Noordoosten zijn het de maanden mei en juni waarin het iets meer regent. De luchtvochtigheid is in veel delen van het land vrij hoog. Informeer goed naar het lokale klimaat van de plekken die u wilt bezoeken. Vooral voor Kitesurfers is het belangrijk om te kijken of het voldoende waait!

Praktische tips voor de beste reistijd

De beste reistijd voor Brazilië hangt dus af van de plekken die u wilt bezoeken. Voor een strandvakantie kunt u in het Noordoosten het hele jaar terecht en meer naar het zuiden van september tot mei. Een rondreis door Brazilië kan het hele jaar door, maar als u de Pantanal wilt zien hou dan rekening met de hoogwater periode van december tot april; dan is het gebied moeilijk toegankelijk. Wilt u de Pantanal combineren met de watervallen van Foz do Iguaçu dan is de beste reistijd van eind april tot juni of van oktober tot begin december.

Lees de volgende pagina’s voor meer tips:

Zin in een zonvakantie?

Strandvakanties