Manaus

Manaus Brazilië

Een stad die zich 1.500 km van de oceaan midden in het regenwoud van de Amazone bevindt, maar waar zeeschepen tot 5.000 ton kunnen aanmeren; het is slechts één van de bijzondere eigenschappen van Manaus, de hoofdstad van Amazonia. Met 2 miljoen inwoners is het ook voor Braziliaanse begrippen een flinke stad.

Manaus – geschiedenis gebouwd op rubber

Rond het jaar 1650 stonden er op de plek waar nu Manaus ligt slechts een paar tenten van slavenhandelaren die jacht maakten op indianen. Later bouwden de Portugezen er een fort en in het begin van de negentiende eeuw kreeg de nederzetting de naam Manaus.

Manaus Brazilië

Aan het einde van de negentiende eeuw werd Manaus in snel tempo een onvoorstelbaar rijke stad door de bloeiende handel in rubber. Het bekende operagebouw Teatro Amazonas is een overblijfsel uit die periode van ongekende welvaart (zie foto). Deze rijkdom verdween weer net zo snel omdat de Brazilianen niet in de gaten hadden dat de Engelsen in Malakka en Ceylon veel efficiënter rubber gingen produceren op commerciële plantages. In 1913 halveerde de rubberprijs en Manaus verpauperde in snel tempo.

Vrijhandelszone Manaus

Om de stad te helpen gaf de Braziliaanse regering Manaus in 1967 de status van economische vrijhandelszone met allerlei fiscale voordelen. Sindsdien is Manaus centrum geworden voor de raffinage van olie en van de handel in hout en noten.

Uitvalsbasis voor toeristen

Manaus BraziliëVanwege de centrale ligging en goede infrastructuur is Manaus een geliefde uitvalsbasis geworden voor toeristen die de Amazone willen verkennen. De stad is onderdeel van vrijwel alle populaire rondreizen door Brazilië. De bekende ‘encontro das águas’ tussen de Rio Solimões en de Rio Negro ligt slechts 15 kilometer van de stad en kan met een bootexcursie worden bezocht.

Individuele rondreis met Manaus

Prachtige natuur-rondreis van NRV Reizen door Brazilië met vier dagen verblijf in een jungle lodge diep in de Amazone en een bezoek aan Manaus. Naast het amazonegebied ziet u o.a. Salvador, Rio de Janeiro, Chapada Diamantina en Ilha de Tinharé. Inclusief vluchten en overnachtingen.

Je eigen rondreis met Manaus samenstellen

Specialist in verre reizen Riksja Travel biedt je de mogelijkheid om helemaal zelf je ideale rondreis door Brazilië samen te stellen. Kies deze ‘bouwsteen’ vanuit Manaus en vul het aan met bezoeken aan andere delen van het land. Riksja helpt je bij alle details en het boeken van vluchten en hotels.

Rondreis Amazone? Amazone reizen