Ontdek dit magnifieke vakantieland

Johan Maurits BraziliëHet is een boeiend onderwerp; Nederlanders in Brazilië. Bij het ontstaan van het huidige Brazilië in de zeventiende eeuw speelden Nederlanders en met name Johan Maurits van Nassau al een zeer belangrijke rol. Hij versloeg de Portugezen, stichtte een stad in het Noordoosten en voerde een soort Parlement in. Tot op de dag van vandaag spreken Brazilianen vol bewondering over deze Nederlander die, zeker voor die tijd, een zeer humaan beleid voerde. Zijn manier van regeren werd bepaald door zijn grote liefde voor het land Brazilië, voor de mensen, de cultuur, de flora en fauna. De invloed van de Nederlanders duurde maar kort; in 1654 werden ze verdreven door de Portugezen.

Nederlandse kolonies in Brazilië

Niet alleen Canada, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië hebben aantrekkingskracht gehad op emigranten uit Nederland, ook Brazilië is altijd aantrekkelijk geweest, vooral voor boeren en tuinders. Bijzonder interessant was de herontdekking in de jaren 70 van de vorige eeuw van een groep vergeten Nederlanders afkomstig uit Zeeland, die tussen 1858 en 1862 vertrokken waren naar Brazilië. Hun nazaten met namen als Boone, van Schaffel, Smoor, Louwers en den Hollander wonen nog altijd in de kleine staat Espirito Santo. Erg succesvol waren ze niet en ze overleefden vaak in erbarmelijke omstandigheden.

Holambra BraziliëIn de twintigste eeuw emigreerden er nieuwe groepen Nederlanders naar Brazilïe en zo ontstonden er meerdere kolonies. De bekendste zijn Holambra I en II in de staat São Paulo, Carambeí, Arapotí en Castrolanda in de staat Paraná en Brasolândia bij Unaí in de staat Minas Gerais. Daarnaast zijn er ook nog kleinere Nederlandse gemeenschappen: Não Me Toque in Rio Grande do Sul, Maracaju in Mato Grosso do Sul, Rio Verde in Goiás en Paracatu in Minas Gerais.

Holambra

De kolonies Holambra vormen een echt succesverhaal. De van oorsprong Katholieke tuinders integreerden gemakkelijk in hun eveneens Katholieke Braziliaanse omgeving. De metropool São Paulo vormt een enorme afzetmarkt en zo kon het gebeuren dat vandaag 35% van alle bloemen en planten die in Brazilië worden verkocht uit Holambra komen.

De ABC kolonies

Castrolanda BraziliëDe landbouwcoöperaties Arapotí, Batavo (in Carambeí) en Castrolanda vormen samen de ABC kolonies in de staat Paraná. Deze grotendeels Protestantse gemeenschappen zijn na moeilijke beginjaren uiteindelijk ook zeer succesvol geworden.

Deze agrarische Nederlanders in Brazilië richten zich op de productie van melk en andere zuivelproducten en akkerbouwproducten als soja, rijst, mais, bonen en aardappels. Een bezoek aan één van deze kolonies is een erg leuke ervaring en zeker aan te raden voor iedereen die een wat langere rondreis door Brazilië maakt.

Oorspronkelijke fazendahuis Castrolanda

Hotels

Er zijn goede hotels en pensions en de kolonies zijn erg goed bereikbaar. Het prachtig gerestaureerde oude Fazendahuis in Castrolanda (zie foto) is erg interessant om te bekijken. U kunt via onderstaande links zelf een hotel boeken in een kolonie of een bezoek aan één van de kolonies inpassen in een individuele rondreis.

Zin in een reis naar Brazilië?

Reisaanbieders